Våga fråga!

Här har vi samlat ett antal vanliga frågor om kampanjen och motion i allmänhet.

Fråga: Vem står bakom den här kampanjen?
Svar: Kampanjen drivs av Region Jämtland/Härjedalen, Landstinget Västernorrland, Västerbottens läns landsting samt Norrbottens läns landsting, och finansieras av Regionalt cancercentrum Norr.

Fråga: Vem kan anmäla sig till kampanjen?
Svar: Kampanjen är främst till för dig som är fysiskt inaktiv, vilket innebär att du rör på dig mindre än 150 minuter i veckan. Där räknas både träning och vardagsmotion som t ex promenader. Du måste också vara bosatt i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland eller Jämtlands län.

Fråga: Vad händer efter anmälan? Ska jag skicka in hur mycket jag rör på mig till er?
Svar: Deltagande i kampanjen är kostnadsfritt, och när du anmält dig till kampanjen är det bara att komma igång och motionera! Eftersom kampanjen utgår från dig behöver du inte dokumentera eller rapportera till oss hur mycket du rör på dig. Efter kampanjens slut erbjuder vi alla deltagare att svara på en uppföljningsenkät för att se hur det har gått. Det är denna avslutande enkät som vi utgår från när vi drar storvinsterna.

Fråga: Får jag någon feedback från er under kampanjen?
Svar: Ja, vi skickar ut mejl till dig i början, mitten samt slutet av varje tävlingsperiod med tips på hur du kommer igång. Du kan också kolla in Hjälp!-sidan här på webben. Vill du ha mer inspiration kan du gärna följa oss på Facebook där vi uppdaterar varje vecka med pepp och utmaningar för alla deltagare!

Fråga: Hur mycket måste jag motionera för att kunna vara med i kampanjen?
Svar: I kampanjen utgår du från dig själv och hur mycket du motionerar idag, och sedan ska du öka därifrån. Det är ökningen som är det viktiga, inte mängden!

Fråga: Måste jag träna hårt för att vara med i kampanjen?
Svar: Nej, du behöver inte träna hårt. Det viktigaste är att du kommer igång och rör på dig! En rask kvällspromenad eller en härlig cykeltur är också motion.

Fråga: Hur vet ni om jag har motionerat mer än vanligt?
Svar: När du anmäler dig till kampanjen fyller du i hur mycket du motionerar. Efter tävlingsperioden skickar vi ut en uppföljningsenkät via mejl där du får svara på samma frågor om motion igen – på så vis ser vi om du har ökat från din ursprungliga nivå.

 

Fråga: Jag har ett aktivt jobb där jag rör på mig 150 minuter i veckan. Kan jag ändå vara med i kampanjen?
Svar: Ja, det kan du. Är du helt stillasittande på fritiden kan du t ex styrketräna för att orka med jobbet bättre.

Fråga: Jag har en sjukdom/funktionsvariation/annat som gör att jag inte kan vara så fysiskt aktiv. Kan jag ändå vara med i kampanjen?
Svar: Prata alltid med sjukvårdspersonal om du har ett medicinskt problem som kan påverkas av fysisk aktivitet. Av dem kan du få råd kring om och hur du kan vara fysiskt aktiv.